SUMMER HOUSE, DENMARK

The site is located in the woodlands between the coastline and the lake of Arresø on the Nothern part of the island of Zealand. A clearing was created in the dense vegetation, leaving a few trees to provide shade and to create a sense of depth on the site. The summer cottage is, in essence a timber clad raft, supported by a number of wooden pillars. The cottage hovers just above the grass.

 

The raft folds up and around the internal space and the ceiling ends in a large cantilevered canopy which stretches out above the terrace. The fold creates a simple frame around the internal space and terrace which works as one space with large sliding doors which connects the inside with the outside. The facades are clad in black horizontal boards, while the underside of the cantilever is clad with slim, untreated timber louvers beneath translucent panels allowing fine strips of sunlight into the house.

Title: Summer House

Client: PRIVATE

Area: 64 m²

 

Made in collaboration with: Pernille Poulsen, architect